logo.png
Villa Furuholmen_Website 1.jpeg

STRÅ is a creative agency engaged in place-making through the fields of architecture, design and urbanism.

 

Our passion lies in finding solutions to challenges and questions weather big or small, with the objective of improving our built surroundings.

Find out more...

 

Selected projects.

 

 

A villa in the archipelago. Our inspiration derives from the precious and sensitive nature of the island, its exposed cliffs, curling junipers and untouched lichen. Determined to lose as little as possible, the building mass is carefully divided into a series of dwellings propped on stilts along a trail, bridged together with terraces. The path is determined in part by the vicissitudes of the site - the location of significant trees, large rocks and prevailing winds from north and south. Hence, the building finds the path of least resistance through and over the site. 

 

By spreading the buildings in several volumes, we avoided corridors. The surrounding nature simply becomes part of the experience of living in the house. The narrow buildings mean that wherever you are, there are never more than a few steps out, encouraging seamless movement between inside and outside. This was something the customer wanted, a place where you can completely relax and live harmoniously with nature.

 

The summerhouse has been published in many international magazines including Enki, Residence, Divisare and BoBedre.

 

 

Villa Furuholmen

Strøm - JK - Flo-4030.jpg

FLO is a floating tourist lodge that offers unique overnight experiences in the Halden watercourse. The project plays on a primal dualistic experience - the contrast and tension between the open, mystical and unknown exterior, to the snug, warm and safe interior. Inexpensive materials are selected to reference the canal system’s log driving history. Spruce is used throughout, from exterior cladding to the interior, to the wood fibre insulation. The facade consists of split wooden dimensions that give visual associations to the logs that were transported through the canals and contrast the project’s precise form and detailing. The spruce interior is similarly a homage to the traditional cladding principles in the region while providing warmth and snugness.

 

The diagonally reverse-pitched roof organises the cabin into two zones – one living zone with an open fire and a kitchenette, and one sleeping alcove with a compact bathroom. A solar panel on the roof ensures electrical self-sufficiency, while an integrated container in the floating element takes care of grey and black water.

Similarly to the way in which timber has been transported throughout history, the cabins are dimensioned to be sluiced through the locks that mediate the height difference between the lakes.

Floating lodge

 

 

Marker square is a master plan initiative to develop Ørje’s town square based on some of the municipality's most unique and valuable currencies – local production, positive local patriotism and a strong culture for volunteering. Like so many other regional centres, Ørje is in need of robust urban development strategies that make the town less vulnerable to big, unpredictable market forces.

 

The project was developed through a participatory process with local politicians, business owners, landowners and the municipal administration and is envisioned as a local production square where volunteers of all generations can participate in various types of production through social and cross-generational programs. The square will be an arena where local businesses and manufacturers can sell their produce, thus participating in reinstating local production as a civic pride that brings substance back to the town centre.

The plan also includes a new library and apartment building, a greenhouse and the renovation of an old mechanical workshop into a creative youth club. Program is planned to ensure frequency of use throughout the day, and throughout the whole year. Surface water is dealt with through open systems, and the square itself acts as a retention pond that transforms into an ice skating rink in winter.

Marker square

workshops-v05.jpg
StrømArkitektur_EA_WesselNæringspark-3663_web.jpg

 

 

Hvitstenveien 280 is a new commercial area outside of Vestby, consisting of three warehouse- and production halls and two administrative buildings. The client is a contractor and property developer that due to their growth were in need of new and larger offices, as well as storage facilities. Additionally, the area accommodates the operations of a number of smaller businesses.

Due to the coexistence of businesses with individual spatial and logistical needs, the project was developed with close attention to organisation and flow, with a focus on coherence.

It was important for the client that their new office building reflected their values as a solid, proactive company with a high focus on quality and competence. One of their core values is to build in a way that benefits both society and the environment, which has been the fundamental reason for using the office building as a screen against the logistical service areas at the back.

Hvitstenveien 

 

 

Storesand cabins is a collection of six vacation homes situated at the fringe of a forest with views over the Oslo fjord. Carefully placed according to the sloping terrain, the cabins are anchored to exposed bedrock partially through in-situ concrete foundations, and partially through slim steel posts that enable nature to grow freely underneath the cantilever. 

One of the principal concerns has been how to ensure a degree of privacy, while simultaneously retaining views of the fjord for as many cabins as possible. The result is an angled cabin that frames private terraces while offering views from a projecting living room. The South and West facing facades open up towards the fjord with large glazed surfaces, while the North and East-facing facades have few and smaller openings to respect the privacy of the neighbours.

The dramatic gesture of the cantilever, together with the cabins’ differing orientations, create a dynamic and playful whole.

Storesand cabins

EXTERIOR 3.jpg
Gustav Bergen_Full Res.jpg

 

 

Located north from Bergen city centre, the two-story villa is situated on the mountainside looking out towards the fjord. The simple house is carefully positioned according to the topography. With its gabled roof and naturally treated materials, the villa responds to nearby buildings.

 

The spatial concept of the villa is based on a division of a more closed brick-construction ground floor, consisting mostly of bedroom functions, and an open timber upper floor, where the main living areas are located. The elongated house ends in an extensive winter-garden, which is a key dwelling space and lush transition between the two floors. The material choices of untreated timber and grey brick refer to the nature surrounding, the woodland and cliff. 

 

The structure is cross-laminated timber and all other surfaces are either massive timber or natural stone. Measured material choices and careful detailing guarantee a durable house that will age gracefully

Villa verde

 

 

Cabin Knarrvika was a commission for a lover of music who wanted a simple, tranquil and minimalist retreat to enjoy the views of the Oslo fjord. The site sits in a barren coastal landscape, surrounded by crooked pine trees and moss-clad rocks.

Due to the site’s exposure from the fjord, we placed emphasis on subordinating the cabin to the natural surroundings with the aim of limiting its visual impact. In-situ concrete foundations were chosen to blend as seamlessly as possible with the exposed outcrop, while the rust-like bark of the pine trees were influential to the choice of facade materials.

 

The cabin is split into two volumes placed at different heights in the terrain. In addition to limiting the physical impact to a necessary minimum, the height difference acts as a programmatic threshold between the public and the private spaces.

 

The main volume opens up to expansive views, while still aiming to retain a sense of space; deep window profiles delineate the outer perimeter, and the birch plywood interior provides a sense of warmth. The exposed-aggregate concrete floor flows through the entire cabin, including the two terraces, blurring the boundary between inside and outside.

Cabin Knarrvika

2021.10.07-Strom6692.jpg
Villa Furuholmen_RA_H-78.jpg

 

 

Propped on the forest edge, this seaside lodging hovers delicately on stilts, its structure completely wooden-based without plastics and adhesives.

 

The plan is reduced to a simple building with a central core, hosting services and sleeping nooks. With its simplicity, we strive to give more with less. Instead, materials of high quality including massive oak floorboards, fully wooden window frames and pine interiors frame a simple living.

Archipelago house

 

About us.

STRÅ have the privilege of working for a mixture of private, and professional clients. Our portfolio contains a diverse selection of projects that range from bespoke vacation homes and villas to larges scale buildings, public spaces and master plans.

 

We approach every project as a unique opportunity and are firm believers in establishing intentions that place our projects in a broader context. We see our work existing on a timeline, with roots in the past, reflecting current ideas, ideals and values, while having a place in the future.

 

We want to be an office that builds. Building is an exercise to continuously challenge ourselves, our clients and conventions through tectonic investigations. We wish to create rational, durable and unique projects with a focus on clarity and thoughtful detailing. Our architecture aims to be a facilitator for spatial and sensory experiences and an expression of values and identity

testaaa.jpg

Gustav Jerlvall Jeppsson and Anders Byng Strøm

Contact.

STRÅ arkitekter AS

922 616 140 mva

Address: Industrigata 60, 0365 Oslo, Norway

Phone: +47 403 88 182

Email: office@straaa.com

Instagram: Straa

tezt222.jpg